mám záujem! Zavolajte nám
0915892781
Ľ. Podjavorinskej 4
080 05 Prešov

REPORTY z ME Taekwon – DO ITF Poreč Chorvátsko III. a IV. deň po príchode

ME TKD ITF Chorvátsko Poreč.pdfv 2 súťažnom dni:   vyslalo Slovensko do boja dvoch našich seniorov. Obaja sa predstavili v technických disciplínach. Jakub v špeciálnych technikách a Ľubo sa predstavil v disciplíne prerážacie techniky. Ako prvý štartoval doobeda vo svojej disciplíne Jakub. Súťažiaci kopali 5 základných techník. Prvú techniku Kubo kopol za 1 bod keď doska vo výške 260 cm ostala v polovici svojej dráhy. Nasledovala technika dolyo chagi. Tú zvládol náš reprezentant za tri body po technicky čisto zvládnutom kope. Tretiu techniku bandae dolyo chagi (kop z otočky) Kubo kopol, no za nesprávne prevedený kop mu rozhodcovia udelili 0 bodov. Štvrtým kopom bolo bandae yop chagi. Pri tejto technike náš reprezentant tesne minul dosku a bolo mu pripísaných taktiež 0 bodov. Poslednú techniku twimio yop chagi ( kop s preletom nad páskou) Jakub zvládol no taktiež pre nesprávne zvládnutú techniku mu arbitri udelili 0 bodov. Pri celkovom súčte 4 bodov Kubo predviedol kvalitný výkon aj keď chýbalo trošku športového šťastia. Poobede sa do ringu 5 postavil Ľubo na power test. Z piatich základných techník sa mu nepodarilo úspešne vykonať ani jednu. Ak porovnáme jeho výkon v Poreči s výkonom z posledného šampionátu v španielskej La Nucii, teraz bol Ľubo oveľa sebavedomejší. Je potrebné, aby zapracoval na sile a zlepšil presnosť. Môžeme však zhodnotiť, že Ľubo sa v “poweroch” pomaly udomácňuje a aj v tejto, pre taekwondistov, menej obľúbenej disciplíne môže Slovensko zaznamenať v blízkej budúcnosti výrazné výsledky. Možno aj medailové.

V piatok večer sa v zasadacej miestnosti hotela Parentium Plava Laguna uskutočnil kongres európskej taekwon-do federácie (AETF). Na sumite taekwon-do Európy zastupovali Slovensko Tomáš a Samuel Olejárovci. Okrem iného sa na kongrese zvolilo aj dejisko nasledujúceho kontinentálneho šampionátu.Majstrovstvá Európy v roku 2023 sa uskutočnia v rumunskom meste Cluj-Napoca.
 

V tretí predposledný súťažný deň a posledný súťažný pre Slovensko sa v poobedňajšom programe predstavili dvaja naši reprezentanti. Prvý štartoval v disciplíne sparring Kubo, v kategórii seniorov do 63 kilogramov. Jakub mal proti sebe silného talianského súpera, no zvádzal s ním vyrovnaný súboj celý zápas. Na výhru to napokon nestačilo a prehral 0:4. Podľa slov reprezentačného trénera Marcela Petra Jakub dodržiaval všetky taktické pokyny a podal optimálny výkon, s ktorým môže byť spokojný. Po Jakubovi sme čakali na zápas posledného reprezentanta Samuela, ktorý sa súťažne predstavil na majstrovstvách až v sobotu. V kategórii seniorov do 78 kilogramov bol nasadený do druhého kola a tak sme čakali, kto zo zápasu Angličan a Ír vzíde ako víťaz a stretne sa v druhom kole práve so slovenským reprezentantom. Samo si ťukol pred zápasom napokon s írskou rukavicou. Zápas bol taktiež bodovo veľmi tesný a výkonovo z oboch strán vyrovnaný. Šťastný bol napokon po zápase Ír, ktorý zdolal nášho reprezentanta v konečnom súčte 4:0. Samo sa za svoj výkon hanbiť nemusí. Jeho prípravu strpčovali opakované zdravotné komplikácie no v zápase to nedal na sebe pocítiť a dal do svojho výkonu všetko. Okrem toho Ír, s ktorým Samo zápasil dokráčal až k titulu európskeho šampióna. To tiež značí aj o kvalite a sile protivníka ktorému náš reprezentant v zápase čelil. Celkové vystúpenie Slovákov na šampionáte zhodnotil tréner Marcel Petro: „ S celkovým vystúpením našich reprezentantov som veľmi spokojný. Seniori dokázali, že sme schopní konkurovať veľkým a silným tímom. Dievčatá svojimi výkonmi nám dávajú nádej, že na Slovensku rastie silná generácia budúcich reprezentantov. Na Slovensku máme niekoľko želiezok, ktoré taktiež môžu byť súčasťou nášho tímu a veľmi sa teším na ich budúce pôsobenie v reprezentácii. Next stop Cluj-Napoca.“ V nedeľu sa v hale Intersport odohrajú posledné boje o cenné kovy v tímových súťažiach. Slovensko v nich nebude zastúpené. Naša výprava vyráža späť domov v ten istý deň v dopoludňajších hodinách.